De wekelijkse Achillespees…

Ja, u leest het goed, vanaf het nieuwe bridgeseizoen proberen we elke week een bijzonder spel te bespreken om daarvan te leren.

U wordt uitgenodigd op de wekelijkse achillespees te reageren!

Spel 16 van woensdag 3 april.

Spel 16 van woensdag 3 april 2019

Harry en Nils boden als enige de 6 Ruiten uit. Hoe deden ze dat?

Hier de uitleg van Nils.
Het was in belangrijke mate de verdienste van Harry, Hij zat Noord, ik Zuid. Noord heeft maar 7 punten, maar hij waardeerde zijn kaart op omdat het een 6-5-2 was. West gever, eerst driemaal pas. Ik heb 20 punten en een singleton (zonder Aas/heer daarin, dan mogen wij toch 2Sans openen om zo de sterkte aan te geven). Met leedwezen in mijn hart open ik dus maar met 1Ha. Harry komt nu met 2Rui (ik verwacht nu 10-11 ptn, want hij heeft eerst gepast). Ik 2Sch, reverse, meer dan 17 ptn en forcing, Harry mag niet passen. Harry 3Kl, geeft daarmee zijn verdeling aan. Ik weet nu van een 5+ in Rui en dat Harry hoogstens 4 kaarten in de hoge kleuren heeft. Ik kan die dus vrij troeven. Nu zit ik moeilijk. Op 4Rui om de troef vast te stellen zal Harry wel 5 bieden, dan kan ik geen azen vragen en ik heb maar 1 aas nodig bij Harry voor 6. Dus vraag ik maar meteen met 4Sa azen, Harry mag denken, dat Kl troef is. Na zijn 5Kl, 4 of 1 Aas weet ik genoeg: 6 Rui. Na de Kl10 uitkomst neem ik met de Aas en meteen Kl na, Oost bekent niet, goed nieuws, dan kan hij niet weinig Ha hebben. Ik troef, op Ha Aas en Heer gaan 2 Kl weg, dan een kleine Ha in Noord getroefd, Bij West valt de Vrouw, weer een Kl getroefd en nu troef trekken.

Contract.

2 antwoorden op “De wekelijkse Achillespees…”

  1. Reactie op Jur zijn vraag: de 6-5 verdeling is sterker dan een 6-4 verdeling, een 6-6 verdeling is nog sterker. met een een 2-0 geeft minder kans op verlies van 2 slagen dan een 1-1. bij een 11 moet je partner azen hebben om geen slagen te verliezen, bij 2-0 is een goed zittende heer voldoende.
    Met een secce Aas of Heer mogen wij met 20-22ptn 2 Sans openen is de secce kaart lager, dan mag dat niet.

  2. Twee vragen.

    In de tekst staat “Noord heeft maar 7 punten, maar hij waardeerde zijn kaart op omdat het een 6-5-2 was.” Is het van belang dat het 6-5-2 is of is een andere verdeling met een 6-kaart ook toegestaan?

    In de tekst staat “(zonder Aas/heer daarin, dan mogen wij toch 2Sans openen om zo de sterkte aan te geven).” Waarom dan toch met 1H openen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.