Achillespees Nieuw

Achillespees woensdag 6 november 2019.

Spel 18 woensdag 6-11-2019
Spel 18 heeft wat om over na te denken. Oost opent 1 SA. NZ zijn kwetsbaar. In drie van de vijf biedingen van vanmiddag volgt zuid met 2 Ha. Elf punten en een vijfkaart. Als je wat wilt moet je dit nu doen is de gedachte. Maar je moet dan wel zeven slagen maken. 15 punten oost plus 11 punten zuid is 26 punten. De overige 14 punten zitten gemiddeld 7 west en 7 noord. Noord zuid hebben samen gemiddeld 18 punten. Hier 19. Oost west kunnen dus 1 SA maken voor 90 punten. Eén down voor NZ voor min 100 punten lijkt dus een nul. Kortom mijn 2 Ha was een slecht bod. Na mijn 2 Ha heeft partner een denkertje. Hij heeft een singelton Ha. Hij weet dus zeker dat OW zeven hartens hebben tegen wij zes. Wij gaan dus in een troefkleur van de tegenpartij spelen. Speelde dit geheel zich op 1 niveau af dan zou Noord uitwijken naar klaveren. Maar moet hij dat op drie niveau ook doen met maar 8 punten. Hij laat mij 2 harten spelen. Dat is 2 harten, 1 ruiten en 2 klaver slagen. De kunst is om de hartens weg te spelen, zodat oost steeds als hij aan slag komt noord moet bedienen. Bij ons gaat 2 Ha min 1. Voor 1 SA blijkt er een plus 1 in te zitten. Zo levert mijn volkomen onlogisch en onverantwoord gedrag ons door goed afspel toch een top op. Maar ik zal het toch nooit meer doen. Bij de klaver tien start moet in noord wel de boer gezet worden. Anders weet oost zeker dat de vrouw niet gezet hoeft te worden.

Achillespees woensdag 23-10-2019.
Achillespees Jammer genoeg was ik 23 oktober niet aanwezig, maar ik had zo gezegd, dat ik dit keer de Achillespees zou verzorgen.

Spel 12 woensdag 23-10-2019
Daarom heb ik maar eens in de uitslag naar de frequentiestaten gekeken en 2 spellen vielen daarbij op: spel 12 en spel 24: Beiden hebben een goede lage kleur, daarom zitten velen in een contract in klaveren op spel 12 en in ruiten (een dichte 9-kaart!) op spel 24.
Spel 24 woensdag 23-10-2019
Maar ook hier zie je weer de oude wet, dat 3Sa bijna altijd meer opbrengt dan de manche in een lage kleur. Op spel 24 zit er wel 6 ruiten in, er was alleen 1 paar dat slem bood, maar 7R is wel te hoog met 2 Azen buiten boord. Nils Honhoff

Achillespees woensdag 16-10-2019.
Het is nu donderdag 17 half één in de morgen. Gistermiddag zijn alle spellen mij qua inhoud ontgaan. Dus ik kan geen enkel spel specifiek omschrijven. Voor mij had afgelopen woensdag maar één thema: Bridge is sociaal contact bij uitstek. En bridge is internationaal verenigend. Met Marianne Tonsgaard uit Denemarken mocht ik deze middag bridgen. Zij speelt nu net één jaar. Is niet geïnteresseerd in bridge. Wel in sociale contacten. Zij was erg enthousiast over de gastvrijheid waarmee ieder individu van onze club haar ontmoette. Ze is psychiater. Haar achternaam is een erg oude Deense naam. Tonsgaard is een historische plek. Gaard (Enk) beschrijft de plaats. In deze club begrijp ik door de spelers wat ik goed doe, zei ze tot slot.

Achillespees 9 oktober 2019 In deze Achillespees geen spelanalyse, maar een naar verwachting voor iedereen herkenbare situatie. De laatste slag (bijvoorbeeld de 7de) was voor de blinde. Op tafel liggen o.a. harten boer (harten is troef) en ruiten boer. De leider zegt “ruiten boer, oh nee, ik bedoel harten boer”. Tja, hoe ga je hier mee om, wetende dat de leider nog ruiten vrouw heeft en dat de tegenspelers de ruitenslag met hun laatste troefje gaan nemen en de leider daardoor down gaat? Met de harten boer maakt de leider het contract. Artikel 45C4a is hier helder over: “Een kaart is gespeeld als een speler haar noemt ….”. Artikel 45C4b verbijzonderd dit voor de leider: “De leider mag een onbedoeld aangeduide kaart van de blinde veranderen tot hij een kaart speelt uit ofwel zijn eigen hand ofwel uit die van de blinde. Hij mag de kaart veranderen na een verspreking, maar niet na concentratieverlies of een verandering van gedachte”. Deze verbijzondering maakt het lastig. Is de uitspraak van de leider een verspreking of een verandering van gedachte? Als arbiter zou ik dit als een verandering van gedachte beoordelen en dus de ruiten boer als gespeeld beschouwen. Jur Huizinga.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.