Achillespees

Spel 5 woensdag 2-10-2019
Bridge is luisteren. Spreken behoeft fundamenten. Niet schikken van het uitzonderlijke onderwerp lezers. Ik ga uitleggen dat bridge niets met gokken van doen heeft. Deze kans krijg ik de rest van mijn leven niet weer. Dus. Aan het eind van dit stuk geef ik de speel tips voor ieder tegenspel. Wie gambing 3 SA in de zoekmachine stopt vind niet veel bijzonders. Het komt zelden voor. Ik heb gambling 3 SA geleerd als een dichte zeven kaart in een lage kleur en een opvang in één van de hoge kleuren. Mijn partner opent in spel 5 als Oost 3 SA. Noord met 11 pnt en geen lange kaart had al gepast. Oost heeft een zeven kaart Ru. AHBxxxx Hij mag dan 1 Ru kaart bij partner rekenen. Dan resten vier Ru kaarten bij tegenpartij. In kansberekening zitten die 3 – 1 tegen. Dus 50% kans dat de vrouw goed zit. Of ze zitten 2 – 2 tegen. De zeven kaart is dus bijna dicht. Verder heeft Oost een AV vork in Sch. Dus een opvang in één hoge kleur. En neem nu als lezer echt even jouw eigen tijd. De dummie gaat open. Wat vertelt die zes kaart Ha. De opvang in de hoge kleur van Oost moet dus welhaast Sch zijn. Zuid heeft een bijna dichte vijf kaart Kl. Drie op tafel zonder plaatje. Vijf plus drie is acht. West en Noord hebben er dus samen vijf. Die zitten waarschijnlijk 3-2 tegen. Meest waarschijnlijk dat Noord er drie heeft. Oost heeft geen stopper in de Kl zegt zijn 3 SA. En geen in de Ha. Hij is klaar voor de sloop. Nu komt er nog een leuk principe. Deblokkeren. Zuid komt met Kl aas. Vervolgt met Kl vrouw. Oost kan niet bedienen. Zuid Noord weten nu dat zij negen Kl kaarten hebben. Zuid Kl kleintje Noord heer over de 10. Speelt een slaperige zuid de Boer, dan moet Noord over nemen met de heer. Dat heet deblokkeren. Zuid heeft immers de lengte in deze kleur. Goed dus vijf Kl slagen zijn binnen. Ha heer op halen is twee down en de vrouw er uit snijden met een kleine harten is min vier. Goed voor de top en eeuwige roem. Gambling 3 SA noemen ze het. U ziet dat de gokker die verliefd is op zijn eigen kaart, u de richtlijnen voor het tegenspel geeft. Bridge is luisteren.

2 gedachten over “Achillespees”

 1. Ik denk dat west hier ook naar oost had moeten luisteren, en aan de hand van zijn eigen kaart had moeten concluderen dat de gambling 3SA een hachelijk contract zou worden. Immers west heeft geen opvang en kan een ongunstige uitkomst niet stoppen. West zou dan klaveren moeten bieden met als boodschap aan partner dat hij de 3SA niet ziet zitten, waarop oost past of, in dit geval, corrigeert naar ruiten

  1. Een hele elegante oplossing.
   4 Ruiten gaat slechts min 1 als de Sch introever gegund wordt.
   Probleem bij het biedsysteem van dit paar is dat zij een acht slagen ruiten opening niet als 3 SA bieden. En een 2 ruiten opening is multi in breedste zin. Oost zit dus vast aan een 1 Ru en later een 3 Ru. 4 Kl na 3 SA betekent: ik heb een klaver controle en wil slem onderzoeken. Tegenpartij heeft 24 punten. Zal dus zeker in de bieding komen na 1 Ru van Oost. 4 of 5 Ru is daarna denkbaar.
   West heeft hier begrepen en niet veel te luisteren. Mijn schets is bedoeld voor tegenpartijen die zich door 3 SA laten verrassen. Blijft staan dat als 4 Kl in het bied systeem past als ontsnapping erg effectief en elegant is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.